woensdag 23 april 2014

brood (wit)


BØSSER BAKT:

BROOD 
(wit)


Omschrijving:
Een basis wit-brood.


Opmerkingen:
  • Deeg kneden kan met de hand, met een keukenmachine of door een combinatie van beiden. Met de hand kneden moet ongeveer 10 minuten, met de keukenmachine 6 minuten op de laagste stand. Na het kneden het deeg controleren: het moet elastisch zijn. Rek het deeg even in verschillende richtingen. Als het niet elastisch is: nog even doorkneden.
  • Het deeg laten rijzen kan op verschillende manieren. Het meest voor de hand liggende is om het te laten rijzen op kamertemperatuur ( 1 uur) of in een rijskast (35 C gedurende 45 minuten). Dit voor de eerste rijs.) De tweede rijs op kamertemperatuur laten plaatsvinden met een katoenen doek over het deeg.
  • De toevoeging van vitamine C in dit recept is om de werking van het gist te versterken waardoor een mooier deeg ontstaat.
  • 7 gram droge gist kan vervangen worden door 15 gram verse gist.
  • De aangegeven 450 ml water is een richtlijn. Gooi niet meteen al het water bij de ingrediënten, maar kijk wat het deeg nodig heeft.
  • Het bakken van het brood bij voorkeur in een oven met circulatie-stoom. Indien niet aanwezig: zet een bakje met water onderin de oven.


Ingrediënten:
  • 700 gram tarwebloem
  • 1½ theelepel zout
  • 7 gram droge gist
  • 2 tabletten vitamine C (à 70 mg)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 450 ml lauw water

Voorbereiden:
  • maal de vitamine C tabletten fijn.


Bereiden:
  • Meng de tarwebloem, het gist, de vitamine C en het zout in een kom.
  • Voeg het water en de olijfolie toe en kneed het deeg zoals hierboven beschreven. Controleer het deeg op elasticiteit (en zo nodig nog even doorkneden)
  • Laat het deeg voor de eerste keer rijzen (zie hierboven).
  • Leg het gerezen deeg op een bebloemde plaat en druk de luchtbellen eruit. Kneed het deeg nog even en vorm er een ronde bol van. Leg deze op een bakplaat (waar bakpapier op ligt). Laat het deeg de tweede rijs hebben. (Door een ring van een springvorm om de deegbal te zetten vormt zich een mooi rond brood.)
  • Verwarm de oven op 230 C.
  • Maak een insnijding op de bovenkant van het gerezen deeg. Strooi een beetje tarwebloem op de top.
  • Bak het brood gedurende 15 minuten op 230 C, aansluitend nog 20 minuten op 200 C.
  • Na de baktijd controleren of het brood gaar is. Tik hiervoor redelijk stevig op de bodem van het brood. Het geluid moet hol klinken. Indien nodig: nog even doorbakken.


Witbrood bakken in beelden:


de ingrediënten



kneed een deeg met alle ingrediënten



controleer de elasticiteit van het deeg



maak een bol van het deeg en laat het rijzen



voor het rijzen



na het rijzen



druk de grote luchtbellen uit het gerezen deeg



vorm een bol en leg die op een bakplaat met bakpapier



een ring van een springvorm zorgt voor een mooi rond brood



15 minuten bakken op 230 C, aansluitend 20 minuten op 200 C



eet smakelijk!