donderdag 29 mei 2014

Bæroliner



BØSSER BAKT:

BÆROLINER


Omschrijving:
De favoriete verjaardagstaart van mijn Beer met blauwe bessen.


Opmerking:
In het recept staat slagroom vermeld. Zelf gebruik ik een slagroomvervanger om drie redenen:
  • De "nep-slagroom" bevat geen cholestorol.
  • Het heeft een veel steviger structuur waardoor een opstijfmiddel niet nodig is.
  • Inmiddels vind ik de "nep-slagroom" lekkerder dan slagroom (waarmee tevens aangegeven is dat er wel degelijk een smaakverschil is).

Voorbereiding:
  • Was de bessen, droog ze voorzichtig in een doek en haal ze even door een beetje bloem.
  • Hak de amandelen.
  • Vet een springvorm van 24 cm in en bebloem deze.
  • Verwarm de over voor op 175 C (circulatie-warmte).


Ingrediënten:
  • 125 gram amandelen
  • 150 gram fijne suiker
  • 90 gram tarwebloem
  • 30 gram mais-zetmeel (maizena)
  • 6 stuks eieren
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • ½ pot blauwe bessen marmelade
  • 500 gram blauwe bessen
  • 250 ml slagroom
  • 1 borrelglas rum


Bereiden:
  • Klop de eieren en de suiker in een keukenmachine in 10 minuten tot een stevige, witte crème.
  • Voeg de amandelen aan de crème toe en mix even totdat zij gelijkmatig verdeeld zijn over het beslag.
  • Voeg de tarwebloem, het mais-zetmeel, het zout en de bakpoeder aan het beslag toe en mix het tot een gelijkmatig beslag.
  • Schep het beslag in de springvorm.
  • Bak de taart in 50 minuten gaar en bruin.
  • Laat de taart afkoelen en snijd met een taartzaag horizontaal door midden.
  • Schenk een borrelglas rum over beide helften van de taart.
  • Klop de slagroom stijf en breng een stevige laag op de onderste helft van de taart. Bewaar een deel van de slagroom.
  • Verdeel 400 gram blauwe bessen over de onderste helft van de taart, op de slagroomlaag.
  • Zet de bovenste helft van de taart terug op de onderste, en maak de buitenkant gelijk met de resterende slagroom.
  • Verwarm in een steelpannetje de helft van een blauwe bessen marmelade en voeg hier de resterende blauwe bessen aan toe. Voorzichtig doorroeren en laten afkoelen.
  • Giet het marmelade - blauwe bessen mengsel over de taart heen en kleur met de aflopende marmelade de zijkanten van de taart met een kwastje.
  • Laat de taart even na-koelen in de koelkast


Bæroliner bakken in beelden:




de ingrediënten



mix de suiker en de eieren



voeg de amandelen en daarna de droge bestanddelen toe



schep het beslag in een ingevette en bebloemde springvorm



bak de taart in 50 minuten op 175 C (circulatiewarmte)



snijd de afgekoelde taart horizontaal doormidden



besprenkel beide taarthelften met rum



breng een laag slagroom aan op de onderste helft van de taart



verspreid blauwe bessen op de onderste helft van de taart



plaats de bovenste helft van de taart op de onderste en maak de taart egaal met slagroom



verwarm de marmelade



voeg de resterende blauwe bessen aan de marmelade toe



verdeel de marmelade en blauwe bessen over de taart.

eet smakelijk!