zaterdag 25 oktober 2014

Mokkataart met hazelnoten


BØSSER BAKT:

MOKKATAART MET HAZELNOTEN

Inleiding:
Een vrij rechttoe, rechtaan taart. De taart zelf is luchtig. Bij deze taart heb ik voor het eerst de afwerking met een spuitzak gedaan: het ziet er meteen een stuk mooier uit.

Opmerking:
  • Bij mokka-crème is het echt een kwestie van smaak. Voor het afwerken van de taart even proeven en desgewenst extra oplos espresso toevoegen.
  • In het oorspronkelijke recept wordt niet minder dan 450 gram poedersuiker gebruikt voor de mokka-crème. Ik vind dat misselijk makend zoet. In dit recept heb ik de hoeveelheid poedersuiker meer dan gehalveerd. Maar ook hier: voor het verwerken even proeven en desgewenst extra poedersuiker toevoegen.
  • Gebruik een springvorm van 24 cm doorsnede.

Ingrediënten:

voor de taart:
  • 150 gram fijne suiker
  • 90 gram tarwebloem
  • 30 gram maïs-zetmeel
  • 6 eieren
  • ½ theelepel zout

voor de mokka-crème en de versiering:
  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram poedersuiker
  • 3 cups Nespresso - Kazaar
  • 4 theelepels oplos-espresso (of gebruik koffie-essance). 
  • 150 gram hazelnoten
  • een aantal chocolade koffiebonen

Voorbereiding:
  • Rooster de hazelnoten gedurende 15 minuten op 150 graden. Bakplaat op de bovenste richel van de oven. Nadat zij afgekoeld zijn fijnhakken met een keukenmachine.
  • Vet de springvorm in en bebloem deze.
  • Maak een espresso van de cups Nespresso: de machine op de kleinste hoeveelheid water. Zet de espresso apart en laat het afkoelen.

Bereiding:
  • Zeef de bloem en meng het met het maïs-zetmeel en het zout.
  • verwarm de oven voor op 175 graden, boven en onder warmte.
  • Mix de eieren en de fijne suiker gedurende ongeveer 12 minuten: er moet een stevige crème ontstaan.
  • Voeg het mengsel van bloem, maïs-zetmeel en zou toe aan de crème, en meng het door elkaar (het liefst niet in een keukenmachine).
  • Giet het mengsel in de springvorm en bak de taart in 50 minuten goudbruin en gaar (het rek op de onderste richel van de oven). Controleer de gaarheid met een satéprikker (deze moet schoon en droog uit de taart komen).
  • Laat de taart even in de vorm afkoelen en haal hem na 10 minuten uit de vorm en laat hem dan verder afkoelen.
  • Snij de taart horizontaal door.
maak de mokka-crème als de taart staat te bakken
  • Mix de boter en de poedersuiker. Doe dit heel voorzichtig want anders gaat het enorm stuiven!
  • Voeg de espresso toe, alsmede de oplos-espresso (of koffie-essance). Mix het geheel tot een gladde crème.
  • Proef de mokka-crème en voeg naar smaak desgewenst extra poedersuiker en/of oplos-espresso (of koffie-essance) toe. Zie hierboven bij de opmerkingen.
als de taart afgekoeld is:
  • bestrijk de beide plakken van de doorgesneden taart op de snijvlakken met een laag van de mokka-crème en verdeel er ongeveer 50 gram van de gemalen hazelnoten over. 
  • Zet de beide helften van de taart weer op elkaar en besmeer de rand met een laagje mokka-crème. Breng hier de rest van de gemalen hazelnoten tegenaan.
  • Stop de resterende mokka-crème in een spuitzak met als mondstuk een middelgrote ster, en spuit de versiering op de bovenkant van de taart.
  • Plaats wat chocolade koffiebonen over de opgespoten mokka-crème.
  • Laat de taart een tijdje in de koelkast staan.
Eet smakelijk!