donderdag 23 oktober 2014

Håndværkere



BØSSER BAKT:

HÅNDVÆRKERE
(aangepast voor tarwebloem)


Inleiding:
Håndværkere zijn de typische Deense broodjes voor bij het ontbijt. Er zijn veel recepten voor de broodjes beschikbaar, maar allemaal in de catagorie "kan niet mislukken". Onlangs verscheen het originele recept en dat valt in de catagorie "kan zeer zeker en heel goed mislukken". Het zit hem erin dat Håndværkere gemaakt worden van een zeer soepel, dun deeg dat dicht in de buurt komt van een beslag. De verhouding water / meel is misschien wel de essentie van de broodjes, en het begrip "try & error" is hier zeker van toepassing. Inmiddels zijn vele bewerkingen van het originele recept op internet te vinden en hier is de mijne, voor ongeveer 6 Håndværkere.

Opmerkingen:
  • Maak het deeg altijd met een keukenmachine: er is geen beginnen aan om het met de hand te doen!
  • Het deeg moet 2x lang rijzen. Begin de avond van tevoren met de bereiding.
  • Origineel worden Håndværkere gemaakt met gebleekt meel, maar dat gebruik ik liever niet.

Ingrediënten:

350 gram tarwebloem
300 gram koud water
50 gram maanzaad.
15 gram droge gist
2 tabletten vitamine C (à 70 mg)
1½ theelepel zout
½ theelepel gluten
½ eetlepel milde olijfolie

Bereiding:
  • Maal de vitamine C tabletten fijn.
  • Meng het meel, de gluten, de vitamine C en het gist.
  • Giet het water in de kom van de keukenmachine en voeg de mix van meel, gluten, vitamine C en gist hieraan toe. Kneed alles totdat er een soepel maar dun deeg ontstaat. Als het tè waterig blijkt te zijn: voeg er wat extra meel aan toe. Kneed het net zolang totdat het deeg draden gaat trekken en zich een bal van deeg gaat vormen.
  • Voeg het zout en de olie toe en mix het geheel grondig.
  • Laat het deeg in een kom, afgedekt met een doek, tenminste een nacht in de koelkast rijzen.
  • Rol de volgende ochtend het deeg, op een ingevet stuk bakpapier, uit in een vierkant of rechthoek van ongeveer 3½ cm dikte. Een vorm van ongeveer 30 x 15 cm (GN 1/3) is helemaal ideaal om het deeg in te leggen, maar dan nog steeds met bakpapier.
  • Bestrijk het deeg voorzichtig met wat water en strooi met maanzaad erover heen en druk het voorzichtig aan.
  • Leg het deeg op een stevige plaat gedurende 30 minuten in de vriezer. (Het deeg moet dan niet de dun zijn, anders "loopt het weg".
  • Snij, na het vriezen, het deeg in 6 rechthoeken en leg die op een bakplaat met bakpapier. Het deeg is zo dun dat ik na het snijden het deeg met een schaar knip en het op het bakpapier laat liggen waarmee het in de vriezer is geweest.
  • Laat de Håndværkere, afgedekt door een doek, 1½ uur rijzen.
  • Verwarm de oven op 250 graden, stand: onder en bovenwarmte.
  • Als de bakplaat in de oven staat (onderste richel): draai de temperatuur terug naar 230 graden en bak de Håndværkere in ongeveer 25 minuten.