woensdag 18 juni 2014

Amandel-chocoladetaart




BØSSER BAKT:

AMANDEL-CHOCOLADETAART



Omschrijving:
Verrukkelijke schuimtaart met amandelen en chocolade op basis van eiwit. Bewerkelijk om te maken, maar zeer goed te doen.


Opmerking:
Het eiwit moet zeer stevig geklopt worden. Doe dit in een glazen schaal die goed schoon en droog is. Als bij het eieren scheiden ook maar een beetje eidooier meekomt dit niet gebruiken want het eiwit zal niet stijf te kloppen zijn. Wanneer is het eiwit goed stevig geklopt?:
  • als er torentjes te trekken zijn in het geklopte eiwit.
  • u de schaal zonder enig probleem omgekeerd boven uw hoofd durft te houden en alles netjes in de schaal blijft.

Ingrediënten:

  • 100 gram amandelen
  • 100 gram pure chocolade
  • 125 gram suiker (fijn gemalen)
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels matzemeel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel cacao
  • 50 gram boter (zacht)
  • 1 theelepel oplos espresso-koffie

Voorbereiden:
  • Scheid de eieren (zie opmerking hierboven!)
  • Hak de amandelen (niet al te fijn), hak de chocolade (iets fijner dan de amandelen en meng beide met het matzemeel en zet dit mengsel apart.
  • Smeer een springvorm van 20cm in met boter en bestrooi het met een beetje matzemeel.
  • Verwarm de oven op 160 C (bij voorkeur op CircoSteam).

Bereiden:
  • Klop het eiwit (zoals hierboven beschreven)
  • Voeg de suiker in kleine porties toe en mix telkens het eiwit weer stijf.
  • Voeg (met een spatel) de eidooiers één voor één toe aan het eiwit mengsel.
  • Voeg (met een spatel) de mix van amandelen, chocolade en matzemeel toe.
  • Voeg (met een spatel) het citroensap toe.
  • Stort het mengsel in de springvorm en strijk een beetje glad.
  • Bak de taart in 45 minuten.
  • Haal de taart heel voorzichtig uit de springvorm en laat hem volledig afkoelen.

Terwijl de taart staat te bakken:
  • Meng de gezeefde poedersuiker, de cacao en de oploskoffie en voeg hier 3 eetlepels kokend water bij, en maak daar een glad geheel van.
  • Meng de boter door dit mengsel en maak er een glad geheel van.
  • Laat dit mengsel 30 minuten in de koelkast staan.
  • Als de taart helemaal is afgekoeld dit mengsel over de taart uitstrijken.
  • De afgewerkte taart nog even in de koelkast laten opstijven.

Amandel-chocoladetaart bakken in beelden:


de ingrediënten



meng de gehakte amandelen, de gehakte chocolade en het matzemeel



scheid de eieren



klop het eiwit goed stijf



spatel de eierdooiers en één voor één door



spatel de amandelen, de chocolade en met matzemeel er doorheen


het mengsel in de voorbereide springvorm



45 minuten laten bakken op 160 C



maak een mengsel van poedersuiker, cacao, oploskoffie en boter



de afgekoelde taart bestrijken met het mengsel van poedersuiker, cacao, oploskoffie en boter en laten opstijven in de koelkast



eet smakelijk!