zaterdag 3 mei 2014

Challe




BØSSER BAKT:

CHALLE


Omschrijving:
Traditioneel zoet witbrood.


Opmerkingen:
Challes worden traditioneel met de hand gevlochten en per twee stuks gebakken. Meer dan gelukkig was ik dan ook, omdat ik het vlechten niet onder de knie heb, toen ik op internet ontdekte dat er ook Challe bakvormen bestaan. Toegegeven: in een bakblik gebakken Challe haalt het niet bij een handgevlochten exemplaar, maar het is een alternatief. Het hieronder vermelde recept is wel een origineel recept.


Tip:
Als het deeg na de eerste rijs uit de kom gehaald moet worden is dat een plakkerige bedoening. Het "probleem" is opgelost als de handen even met wat olie worden ingevet.


Voorbereiding:
Vet de bakvormen in en bebloem ze met wat tarwebloem.


Ingrediënten:
  • 675 gram tarwebloem
  • 4 eetlepels fijne suiker
  • 300 ml lauw water
  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 2 stuks eieren
  • 3 theelepels raapzaadolie / koolzaadolie

Bereiden:
  • meng alle droge ingredienten goed door elkaar.
  • voeg aan dit mengsel het water, de eieren en de olie toe en mix het tot een deeg. Doe dit met de hand of met een keukenmachine. Mix het deeg totdat het zacht aanvoelt.
  • Laat het deeg voor de eerste keer rijzen: 40 minuten in een rijskast op 35 C of afgedekt een uur op kamertemperatuur.
  • Kneed het deeg voor de tweede keer totdat het fluweelzacht aanvoelt. Splits het deeg in twee gelijke helften en draai van elke helft een deegrol. Leg de rollen deeg in de bakvormen en laat het voor een tweede keer rijzen: 40 minuten in een rijstkast op 35 C of afgedekt een uur op kamer temperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 230 C. Het liefst in een stoomoven, of zet een bakje water onderin een gewone oven.
  • Zet de bakblikken in de oven en draai de temperatuur terug naar 200 C en bak de Challes in ongeveer 35 minuten gaar. Als de Challes gaar zijn klinken zij hol als er op de onderkant geklopt wordt.


Challes bakken in beelden:



de ingrediënten



de speciale Challe bakvorm



het deeg voor de eerste rijs



het deeg na de eerste rijs



het gesplitste deeg in rollen in de bakvorm



na de tweede rijs



35 minuten bakken



eet smakelijk!