zondag 9 november 2014

Aalbessentaart


BØSSER BAKT:

AALBESSENTAART


Omschrijving:
De 2.0 versie van mijn verrukkelijke fris-zure taart met aalbessen en maanzaad. De taart ziet er met het maanzaad wat bijzonder uit, maar de smaak is geweldig!


Opmerking:
  • Het matzemeel kan vervangen worden door paneermeel.
  • Ikea 's "Sylt Lingon" is de perfecte marmelade om de taart mee af te maken.
  • Het beslag wordt vrij droog en taai, maar tijdens het bakken komt er vocht van de bessen vrij!
  • Puratos Ambiante is een plantaardige vervanging voor slagroom. Nog steeds vet maar helemaal geen cholesterol.

Voorbereiding:
  • Was de aalbessen, rits de steeltjes er van af en droog de bessen voorzichtig in een doek.
  • rasp de schil van de citroen.
  • Vet een bakblik van 22 cm doorsnee in en bebloem deze.
  • Verwarm de oven op 175 C (boven en onder warmte)

Ingrediënten:
  • 450 gram aalbessen
  • 200 gram tarwebloem
  • 200 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 150 ml Puratos Ambiante / slagroom
  • 125 gram maanzaad
  • 125 ml melk
  • 40 gram poedersuiker
  • 2 stuks eieren
  • 1 eetlepel matzemeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 geraspte citroenschil
  • 4 eetlepels vruchtenmarmelade
  • 1 snuf zout

Bereiden:
  • Breng de melk aan de kook en vermeng dit met het maanzaad. Laat dit mengsel 15 minuten wellen.
  • Roer in een aparte kom 25 gram (zachte) boter, de poedersuiker en het zout door elkaar. Doorroeren totdat het een geheel gaat worden.
  • Mix in een aparte schaal de resterende boter, de citroenschil, en de suiker.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix het grondig.
  • Voeg de tarwebloem, het matzemaal, het bakpoeder en het mengsel van de boter, het maanzaad en de poedersuiker toe. Mix alles stevig door elkaar.
  • Schep de helft van het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Leg hier 150 gram aalbessen op.
  • Schep nu de resterende hoeveelheid beslag voorzichtig in de bakvorm, strijk het voorzichtig glad en voeg wederom 150 gram aalbessen toe.
  • Bak de taart in 60 minuten gaar en laat het afkoelen (in de springvorm). Verwijder hierna de springvorm.
  • Verwarm de marmelade in een pannetje, voeg de resterende aalbessen hieraan toe en laat het even doorkoken.
  • Schep de marmelade met de bessen gelijkmatig over de taart. Laat het geheel afkoelen.
  • Klop de Puratos Ambiante / slagroom stevig op en versier de taart naar eigen inzicht.