BØSSER BAKT:
CITROENBOL MET MERINGUE
Inleiding:
Een taart die van buiten zoet is, van binnen fris-zuur.
Opmerking:
- Gebruik een halve bol met een doorsnede van 20 cm.
- Voor de finale afwerking is een hand-gasbrander nodig.
- Gebruik een Au-Bain-Marie pan voor het maken van de lemon curd.
- Een bakthermometer is erg handig.
Ingrediënten:
voor de taart:
- 150 gram fijne suiker
- 90 gram tarwebloem
- 30 gram maïs-zetmeel
- 6 eieren
- 1/4 theelepel zout
voor de lemon curd:
- 225 gram witte basterdsuiker
- 125 gram boter
- 3 eieren
- 3 ecologische citroenen (deze zijn niet gewaxed!)
voor de meringue:
- 4 grote eieren (alleen het eiwit wordt gebruikt)
- 85 gram poedersuiker
- 1 vanillestokje
Voorbereiding:
- Rasp de schil van de citroenen.
- Pers de citroenen uit en zeef het sap (geen schillen en pitten in het sap).
- Scheid de eieren die voor de merinque gebruikt zullen worden (hiervan wordt alleen eiwit wordt gebruikt).
- Haal met een klein mesje de inhoud uit het vanillestokje.
Bereiding:
- Zeef de bloem en meng het met het maïs-zetmeel en het zout.
- verwarm de oven voor op 175 graden, boven en onder warmte.
- Mix de eieren en de fijne suiker gedurende ongeveer 12 minuten: er moet een stevige crème ontstaan.
- Voeg het mengsel van bloem, maïs-zetmeel en zou toe aan de crème, en meng het door elkaar (het liefst niet in een keukenmachine).
- Giet het mengsel in de bolvorm en bak de taart in 45 minuten goudbruin en gaar (het rooster op de onderste richel van de oven). Controleer de gaarheid met een satéprikker (deze moet schoon en droog uit de taart komen).
- Laat de taart even in de vorm afkoelen en haal hem na 10 minuten uit de vorm en laat hem dan verder afkoelen.
- Snij de taart horizontaal door in drie lagen (dus 2x doorsnijden).
maak de lemon curd als de taart staat te bakken
- Laat de boter, de basterdsuiker, de citroenrasp en het citroenvocht in een au-bain-marie pan (deze mag het water niet raken) al roerend tot één geheel versmelten. De boter moet volledig gesmolten en de suiker volledig opgelost zijn.
- Neem de au-bain-marie pan van de pan met water af.
- Klop de eieren los, zeef ze (geen velletjes en schaaldelen) en voeg ze al roerend toe aan het mengsel van boter, suiker en citroenen.
- Hang de au-bain-marie pan weer boven het zacht kokende water totdat het mengsel dik en ondoorzichtig wordt. Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 80 graden komt (anders stollen de eieren).
- De lemon curd is klaar als de pollepel sporen trekt in het mengsel.
- Giet het mengsel in een glazen kom en laat het (in de koelkast) afkoelen.
als zowel de taart als de lemon curd afgekoeld zijn:
- verdeel de lemon curd over de twee onderste plakken van de gesneden bol en zet de plakken weer op elkaar.
maak nu de meringue:
- klop het eiwit op tot een stevige massa.
- voeg de poedersuiker en de inhoud van het vanillestokje toe.
- klop het geheel weer op tot een stevige massa.
maak de citroenbol met meringue nu af:
- Breng de meringue in een spuitzak en gebruik een klein spuitmondje.
- Spuit de meringue in sterretjes over de citroenbol en zorg ervoor dat de gehele bol bedekt is.
- Brand met een hand-gasbrander de meringue licht en donker bruin.
- Zet de citroenbol nog een tijdje in de koelkast.
Eet smakelijk!