dinsdag 6 mei 2014

Madeleines


BØSSER BAKT:

MADELEINES


Omschrijving:
Heerlijke, zachte, zoete cakejes.


Opmerking:
  • In dit recept wijk ik op een essentieel onderdeel af van het origineel, namelijk de baktemperatuur. In de stoomoven heb ik de Madeleines zowel op de aangegeven 180 C gebakken, als later op 160 C. Het verschil is enorm. Op 160 C (stoomoven) worden de Madeleines aanmerkelijk zachter (en lekkerder).
  • Met dit recept maak ik 18 Madeleines.



Voorbereiding:


Beurre Noisette

  • Allereerst moet een Beurre Noisette gemaakt worden. Smelt hiervoor de boter in een steelpan, bij voorkeur met een dikke bodem. De boter gaat koken en langzaam wordt zij bruin. Er ontstaan bruine spikkels in de boter. Het kritische punt is om de boter niet te laten verbranden. Neem de steelpan van het vuur en laat de vaste delen naar beneden zakken. Schenk de boter over in een kom en zorg er daarbij voor dat er geen vaste onderdelen meekomen. Veiligheidshalve kan de boter nogmaals overgeschonken worden zodat er zeker geen vaste delen in het beslag terecht zullen komen. (De bruine spikkels geven een aangebrande smaak aan de Madeleines.) Laat de Beurre Noisette afkoelen in de koelkast.
  • Vet de Madeleine bakvorm in.


Ingrediënten:
  • 150 gram boter
  • 150 gram poedersuiker
  • 60 gram amandelmeel
  • 60 gram tarwebloem
  • 5 stuks eieren
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel honing


Bereiden:
  • Maak de Beurre Noisette zoals hierboven beschreven.
  • Scheid de eieren (alleen het eiwit wordt gebruikt).
  • Zeef en meng de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en het bakpoeder.
  • Voeg de eiwitten aan het mengsel van de droge bestanddeel toe en klopt het tot een beslag. 
  • Mix de afgekoelde (maar niet gestolde!) Beurre Noisette al mixend door het beslag.
  • Mix de honing door het beslag.
  • Laat het beslag tenminste 20 minuten in de koelkast afkoelen.
  • Verwarm de stoomoven voor op 160 C.
  • Schep het beslag in een spuitzak en vul de Madeleinevormpjes tot net onder de rand.
  • Plaats het bakblik in de stoomoven en bak de Madeleines in 12 minuten bruin / gaar op 160 C (stoomoven).


Madeleines bakken in beelden:



de ingrediënten



boter smelten
(bruine spikkels reeds te zien aan de rand)




Beurre Noisette



de Madeleines bakvorm



droge bestanddelen zeven en mengen



eiwitten en Beurre Noisette toevoegen



het beslag nadat de honing is toegevoegd. 20 minuten in de koelkast



beslag in de Madeleines bakvorm en 12 minuten bakken op 160 C (stoomoven)



eet smakelijk!