donderdag 8 mei 2014

Soezen


BØSSER BAKT:

SOEZEN


Omschrijving:
Basis recept voor soesjes en soezen.


Vooraf:
Er zijn veel recepten voor het maken van soezen en voor mij was het een tandenbreker. Een duidelijk geval van "Try & Error". Veel beslag eindigde in de afvalbak maar met dit recept is het dan eindelijk gelukt.


Opmerking:
  • De soezen zetten in de oven enorm uit: let dus op een goede afstand tussen de soezen als zij op de bakplaat gespoten worden.
  • Hoeveel eieren er daadwerkelijk toegevoegd worden hangt sterk af van hoe het beslag vorm krijgt: het is een kwestie van inschatten.
  • Met dit recept kunnen grote soezen en kleine soesjes gebakken worden.
  • Afwerken van de soezen naar eigen inzicht met chocolade, slagroom, vruchten, roomkaas of wat dan ook.
  • Voor slagroom zijn alternatieven in de handel. Deze smaken echt anders, maar inmiddels hebben zij verre mijn voorkeur boven slagroom. Zij zijn nog steeds erg vet, maar in tegenstelling tot slagroom is het cholesterolpercentage: nul.

Voorbereiding:
  • Klop de eieren los.
  • Zeef de bloem.

Ingrediënten:
  • 175 ml water
  • 100 gram tarwebloem
  • 75 gram boter
  • 3 stuks eieren
  • 0,25 theelepel zout

Bereiden:
  • Voeg in een pan, het liefst met een dikke bodem, het water, de boter en het zout samen en zet de pan op een laag vuur. Laat de boter in het water smelten. Op dit moment mag het water niet koken.
  • Als de boter gesmolten is het vuur naar hoog draaien en de inhoud aan de kook brengen.
  • Voeg de gezeefde bloem in één keer toe.
  • Haal de pan van het vuur en roer de inhoud krachtig met een houten lepel. Er gaat zich een stroef deeg in de pan vormen dat steeds gladder wordt. Het deeg gaat ook een bal vormen.
  • Zet de pan weer op een laag vuur en laat het deeg gedurende 3 minuten garen. De bal deeg gaat steeds losser in de pan zitten en gaat langzaam glanzen.
  • Laat het deeg in een kom afkoelen (niet in de koelkast). De temperatuur moet terugkomen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de stoomoven voor op 200 C.
  • Voeg aan het afgekoelde deeg de eieren toe. Doe dit met een mixer. Voeg niet meteen alle eieren toe maar kijk hoeveel van de losgeklopte eieren nodig zijn: het deeg mag niet te vloeibaar worden! Het deeg is goed als het langzaam van de kloppers van de mixer valt.
  • Schep het deeg in een spuitzak (grootste mondje zonder kartels) en spuit de soezen op een met bakpapier beklede bakplaat (let op de onderlingen afstand!)
  • Laat de soezen in 25 minuten bruin en gaar bakken op 200 C in de stoomoven.
  • Laat de soezen afkoelen op een rooster.
  • Bewerk de soezen naar eigen inzicht.

Soezen bakken in beelden:


de ingrediënten



smelt de boter in het water op een laag vuur



meng met een houten lepel de tarwebloem door het vocht



laat het deeg op een laag vuur 3 minuten garen



bak de soezen 25 minuten op 200 C



de soezen zetten enorm uit!
(deze zijn wel heel erg "free-style" geworden)



eet smakelijk!